Trening og sunn mat holder deg skjerpet bak rattet

Dette innlegget er reklame

Å kjøre bil er ingen enkel aktivitet, selv med moderne assistansesystemer og biler som lover at de til en viss grad skal kjøre på egen hånd. Det er nødvendig å holde konsentrasjonen på topp, noen ganger under lang tid, og behandle en mengde forskjellige sanseinntrykk. I den forbindelse vil god fysisk form, kombinert med et sunt kosthold, kunne bidra til at du holder deg skjerpet.

Trøtthet – følg nøye med på egen form

Trøtthet er, sammen med ruskjøring og uoppmerksomhet, noe av de aller farligste i trafikken. Dårlig søvn over tid vil resultere i noe som kan sammenlignes med relativt høy promille, mange bilførere har sannsynligvis dessverre opplevd å faktisk være på vei å sovne. Det kan være ekstremt farlig.

Inntak av mat og drikke har også en god del å si for opplevelsen av trøtthet. Å konstant fylle på med kaffe er ikke nødvendigvis en god plan, samtidig som koffein uten tvil er oppkvikkende. Sukkerholdige matvarer vil gi en rask stigning i blodsukkernivå, men effekten er kortvarig. Sunn vanlig mat, med proteiner, grove kornprodukter, grønnsaker og frukt, vil kunne gi et mer stabilt blodsukker. Kosttilskudd, som for eksempel proteinpulver, kan være et komplement til et sunt kosthold, da er det greit å velge alternativer med lavt innhold av sukker. Det vil likevel ikke kunne erstatte sunn mat.

Bilkjøring er også fysisk krevende

Å vri på rattet er kanskje ikke den aller mest slitsomme fysiske aktiviteten du kan drive med. I noen tilfeller erstattes til og med noen av de enklere fysiske funksjonene med stemmestyring – slik at du egentlig bare trenger å holde i rattet og følge med på ferden.

Likevel vil det være fysisk krevende å hele tiden gjøre små justeringer, samtidig som kroppen i stort er i ro. En generelt god grunnkondisjon vil gjøre det enklere for kroppen å takle denne situasjonen, særlig under lange kjøreturer.

Det aller viktigste du kan gjøre – ta en pause

Å ta en pause er noe av det aller viktigste du kan gjøre når du skal kjøre langt. Det er smart å dele opp kjøreturen i flere etapper allerede før du begynner å kjøre, slik at du ikke blir fristet til å «bare» fortsette noen kilometer til.

Husk på fysisk aktivitet og sunn mat også når du tar en pause underveis, selvfølgelig gjerne komplettert med en kort sovepause. Selv en kort 15 minutter lang lur kan gjøre underverker med konsentrasjonen.