Nesten en million bilskader i fjor: Denne dagen er verst

I snitt smalt det 2600 ganger hver eneste dag på norske veier i fjor. – Fredag er ukens verste kollisjonsdag.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

– Du sparer ikke tid 
– Generelt skjer det flere trafikkuhellpå fredager. Grunnen er mer trafikk, at mange vil fort hjem til helgefri, eller at vi skynder oss litt for mye på vei til hytta. Hvis du er skikkelig uheldig kan både helga og bufferkontoen ryke. Da sparer du i hvert fallikke tid, sier fagsjefen. 

Tall fra Finans Norge viser at det i 2021 ble meldt 951 814 skader med motorvogn til norske forsikringsselskap. 

– 875 000 av disse var med personbil og varebiler under 3,5 tonn. Siden 2020 har antallet smeller for denne bilgruppen økt med fem prosent, og siden 2019 med åtte, sier Ytre-Hauge. 

Tyveriene går ned 
Mens antallet skader stiger er det en skadetype som har sunket mye over flere år: Tyveri. Antallet biltyverier har sunket med 35 prosent de siste to årene, mens tyveri fra bil har gått ned med 20 prosent. 

– Nedgang i antallet biltyverier har en klar sammenheng med pandemi og stengte grenser. Det har vært mer eller mindre umulig å stjele biler i Norge og transportere dem ut av landet, sier fagsjefen. 

– Tyveri fra bil har sammenheng med mindre trafikk og at bilen oftere har stått hjemme enn på kjøpesenter og i parkeringsgarasjer, sier han. 

Så mye kostet skadene i snitt 
Den knappe millionen bilskader i Norge i fjor var ikke billig. Mer enn 16 milliarder var regningen for forsikringsselskapene. 

– Vi ser at tallene stiger år for år. I fjor var snittkostnaden mer enn 17 000 kroner. En liten reduksjon i antallet hadde spart nordmenn for enorme summer, sier Roger Ytre-Hauge. 

– Ro ned 
I det vi nærmer oss en ny helg er oppfordringen klar. 

– Ta det med ro. I overgangen fra vinter til vår svinger temperaturen. Plutselig er det glatt og da øker bremselengden. Det er ditt ansvar som sjåfør å avpasse farten etter forholdene. Og det gjelder enten det er fredag eller en annen dag i uka, sier Roger Ytre-Hauge.