Å ta opp dyre forbrukslån er sjelden smart, men det finnes unntak. Her finner du tre unntak hvor det å ta opp et forbrukslån enten kan lønne seg eller spare deg for andre dyre kostnader.
1. Refinansiering av dyre kredittkort
Selv om forbrukslån er en kostbar måte å finansiere noe på, er det ikke på langt nær så dyrt som det å bruke kredittkort. Ulempen med kredittkort er at renten og gebyrene er ofte helt i øverste klasse, samt at folk flest stort sett ligger og makser ut kreditten hele tiden. Dette blir i lengden meget dyrt. Da kan et forbrukslån med en nedbetalingsplan være en god ide.
2. Når uhellet er ute
Ingenting er mer kjedelig enn at noe dyrt går i stykker når likviditeten er som dårligst. Enten dette er bilen du bruker for å komme deg på jobb, eller PC-en du bruker til noe viktig. Da kan det i noen tilfeller være mer lønnsomt å ta opp et forbrukslån enn å vente til du får penger på annen måte. Spesielt hvis du får andre kostnader i forbindelse med uhellet som for eksempel dyre transportkostnader eller tapte inntekter.
3. Når det er supersalg
Noen ganger kommer det et supersalg i form av «Black Friday» eller et opphørssalg hvor du kan få kjøpe noe relativt dyrt til en latterlig lav pris. Hvis dette inntreffer når du ikke har oppsparte midler tilgjengelig kan det være lønnsomt å ta opp et forbrukslån. Bare pass på at ikke besparelsen på røverkjøpet blir spist opp av renter og gebyr på forbrukslånet. Bli ikke overrasket om du opplever betingelser på lånet som dette: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.
Ikke alle tilbydere har like lånevilkår. Hvis du ønsker å sammenligne de ulike tilbydere finnes det flere nettsider som gjør dette for deg. En av dem er prime banks.