Velg en soveromsbelysning som gjør at du våkner uthvilt

God søvn er ekstremt viktig, uansett om du skal kjøre bil eller utføre andre oppgaver. Det er en god natts søvn som legger til rette for at du er skjerpet og våken, noe som kan utgjøre en enorm forskjell. Noen undersøkelser tyder på at søvnmangel kan sammenlignes med å ha en relativt høy promille, noe som også sier noe om viktigheten når det gjelder trafikk.

Bare nødvendig belysning og dagslys

At soverommet er mørkt og svalt er et par av de aller viktigste forutsetningene for at du skal sove godt. Det et selvfølgelig fint med en flott nattbordslampe på soverommet, men prøv å unngå sterke lyskilder og «flombelysning» i taket. Belysning med dimmer kan være smart, da det legger til rette for tilpasning av belysningen gjennom dagen.

Husk selvfølgelig også på at dagslyset er like viktig som artifisiell belysning når det gjelder god søvn. Det kan være noen individuelle forskjeller, men i stort anbefales det uten tvil å bruke lystette gardiner – slik at du sikrer at soverommet blir skikkelig mørkt også i sommermånedene.

Hvorfor er belysningen så viktig for søvnen?

Det er flere faktorer knyttet til belysning og lys som påvirker søvnkvaliteten. Lys og varme henger sammen til en viss grad, og god lysskjerming vil kunne redusere temperaturen på soverommet. Samtidig er det selve lyset som er aller viktigst:

  • Forskjellige typer lys gir per definisjon flere inntrykk som må behandles, uansett om det dreier seg om lys og bilder fra en skjerm, et opplyst rom eller kanskje skiftende lys gjennom et vindu.
  • Sammenhengen med hormonet melatonin er også avgjørende. Lys gir beskjed til kroppen om at det fortsatt er dag, noe som gjør at «søvnhormonet» melatonin ikke skilles ut i kroppen. Lave nivåer av melatonin gjør det vanskelig å sovne.

Oppsummert dreier seg altså belysningen på soverommet om mye mer enn bare å finne en lampe, mange søvnfaktorer må også hensyntas.