Skifte luftfilter – ikke bare for bilen din

Å skifte luftfilter i bilen er noe relativt mange kan gjøre selv, og i moderne biler er det faktisk også lagt opp til at eieren skal fikse slike ting på egen hånd. Samtidig er det mange nordmenn som må huske på å skifte luftfilter et helt annet sted – i boligen sin. Vi snakker da om for eksempel Villavent-filter eller lignende filter for balansert ventilasjon.

Derfor er luftfilter viktige

Luftfilter fyller selvfølgelig en funksjon både i bilen og boligen. Vi tenker nå på de filter som er knyttet til selve ventilasjonen i kupeen, som noen ganger også kalles for pollenfilter. I en bil passer disse filtrene på at forurensninger og pollen ikke kommer inn i bilen, Det samme gjelder faktisk for et filter i ventilasjonen i en bolig. Balansert ventilasjon henter luft fra omgivelsene, filtrere den og fører den eventuelt gjennom en varmeveksler, før luften pumpen inn i boligen. Slike filtre må også skiftes med jevne mellom rom. Det er enkelt å finne et Villavent filter, kjøp online her så får du nye filter i postkassen etter noen få dager.

Forskjellige typer forurensning

Det er mange forskjellige typer forurensning som filtreres vekk av et luftfilter i en bil eller bolig. Det kan dreie seg om såkalt svevestøv, det vil si mikroskopiske partikler fra for eksempel veibanen, men også andre partikler. Forskjellige filter har ulike spesifikasjoner, det er derfor alltid greit å sette seg inn i hvilken type filter som akkurat din bil eller bolig trenger.

Med nye filter kan du være trygg på at luften som kommer inn gjennom ventilasjonen har gjennomgått en prosess som fjerner en god del av de stoffene som du ikke vil puste inn. Det er et rimelig tiltak som kan bety mye for både velvære i hverdagen og helseeffekter på lengre sikt. Derfor bør du også huske på å skifte luftfilter, ta tak i denne oppgaven allerede i dag.