Fullmånen lyser opp natten – men ikke glem billysene

I Norge er det lange mørke kvelder og netter som dominerer store deler av året, noen steder er det jo til og med flere måneder helt uten sol. Når det er sagt er bare lyset fra en fullmåne definitivt ikke nok for å lyse opp når du kjører på veien, men det er likevel spennende å lære mer om fullmåne 2022.

Det grunnleggende du trenger å vite om fullmåne og månefaser 2022

Som kjent beveger jorden seg rundt solen, og månen beveger seg rundt jorden. Det betyr at månen hele tiden befinner seg på forskjellige steder i forhold til både solen og jorden – noe som fører til de forskjellige månefasene. Etter hvert som månen beveger seg vil ulike store deler av månen være opplyst av solen, bare med unntak av såkalte måneformørkelser. Når du ser etter informasjon om fullmåne 2022, vil du altså få resultater om når månen er lyst opp i sin helhet.

Omvendt vil en nymåne være når en svært liten del av månen er opplyst, men fortsatt i noe grad slik at det ikke dreier seg om en perfekt måneformørkelse. Det går litt over 29,53 dager mellom to fullmåner, så det dreier seg altså om litt mindre enn de fleste kalendermåneder.

Hva med det sterke månelyset og trafikk?

En fullmåne leverer relativt mye lys, og det er for eksempel fullt mulig å gå en tur eller gå på ski kun med månelys som lyskilde. Når det gjelder å kjøre bil er det likevel helt åpenbart ikke godt nok med bare månelys, det er verken lovlig eller trafikksikkert.

Derfor bør du definitivt ta en god sjekk av bilens lys før vintersesongen, slik at alt er i orden. Moderne biler er ofte utstyrt med avanserte adaptive lyssystemer, men det er fortsatt bileierens ansvar å sjekke at det ikke er noen åpenbare feil i systemet. En rask kontrollrunde rundt bilen er nok.