Finansiering av bil og kostnader til bilhold – ikke alltid like enkelt

Annonse

En stor andel av den norske befolkningen har tilgang til bil, noe som i enkelte tilfeller også er helt nødvendig for å kunne nå mer avsidesliggende steder i landet. Å eie, lease, leie eller dele bil koster penger, og regnestykkene kan vær svært kompliserte. Mange ukjente og usikre faktorer påvirker hva som er det beste valget – og dessuten vil individuelle valg og ønsker ha mye å si.

Ny eller gammel bil – hva er rimeligst?

Norske bilkjøpere kan velge mellom en mengde forskjellige biler, både nye og brukte. Det moderne bilmarkedet er langt fra T-Ford i kun en farge, eller de gamle Øststatenes system med søknad om å få kjøpe en bil. Spørsmålet er hvilket alternativ som er rimeligst i drift – ny eller gammel bil.

  • En bruktbil bil koste mindre i innkjøp, og det er kanskje til og med mulig å kjøpe bilen uten lån. Likevel vil servicekostnadene vanligvis være større, og det er viktig å ta med slike mikrolån eller nedbetalinger av verkstedregninger i totalsummen. På https://swiftbanker.no/ kan du få et bilde av rentenivået hvis du skal finansiere deler av bilholdet på denne måten.
  • En helt ny bil vil være dyrere enn tilsvarende bruktbil, og i de aller fleste tilfeller er det nødvendig med noen form for billån med sikkerhet i bilen. Den store fordelen med ny bil er lavere servicekostnader. Det vil ta noen år før dyrere slitedeler må skiftes, og noen feil og mangler vil også dekkes av nybilgarantien.

Et eller annet sted mellom helt ny bil og en gammel brukbil bør det finnes et sted der kostnadene «møter» hverandre. Den nyere bilen har sunket så mye i pris, samtidig som vedlikeholdskostnadene fortsatt er relativt lave, at totalbildet blir det samme som en eldre bil med litt lavere innkjøpskostnad og dyrere vedlikehold.

Leasing, leie og bildeling – fleksible løsninger

I 2022 er det ikke nødvendig å kjøpe og eie en bil, gitt at det finnes en mengde forskjellige løsninger for leasing, leie eller bildeling. Disse tjenestene er likevel ikke tilgjengelige alle steder i landet, og du får selvfølgelig heller ikke den samme valgfriheten når det gjelder merke, modell og utstyr. Leasing er et unntak, der det kan være mulig å skreddersy en bil hvis du inngår en leasingavtale for en fast periode.

I stort er spesielt leie og bildeling godt tilpasset deg som kanskje ikke er så veldig interessert i bil, men heller har et pragmatisk forhold til bilen som et nødvendig fremkomstmiddel når det ikke finnes andre alternativer. Leasing- eller leiekostnader kan frem stå som høye, særlig med tanke på at du ikke får eierskap til en bil som du kan selge senere, men da er det viktig å huske på at en slik månedspris gir et helhetsbilde av kostnaden til bilhold. Hvis du regner på den totale kostnaden ved å eie og vedlikeholde egen bil, er kanskje leasing eller leie et godt alternativ?

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.