Finansiering av bil

sponset innhold

For de fleste er et bilkjøp en stor utgift og noe som påvirker privatøkonomien ordentligt. En bil er derimot noe de fleste har bruk for og da en ufrakommelig utgift. Hvordan kan man da finansiere et innkjøp av bil og hvilke billån finnes på markedet?

Det finnes flere muligheter for å finansiere et bilkjøp. Det absolutt vanligste er et billån der sikkerhet stilles i bilen. Det vil si at bank eller utlåner gir ut et lån og kan gi vilkår for lånet med bilen som en garanti. Hvor gunstig et billån er skiller seg mellom forskjellige finansierings aktører.

Er du på vei å gjøre et innkjøp av bil er det derfor en del saker du bør ta stilling til. Først og fremst må en ha et budsjett for bil innkjøpet. Hvor mye bilen får koste og hva innebærer det for min privatøkonomi er saker å ta stilling til.

Finansieringsmuligheter

Det finnes da flere alternativ for å finansiere et innkjøp av bil. En vanlig finansieringsmuligheter billån, alltså et lån der bilen står som sikkerhet. Et billån stiller i regel krav på at du har et egenkapital, ofte opp mot 35%.

Det finnes andre muligheter og. Det finnes såkalte forbrukslån. Dette er lån som taes uten sikkerhet og da stilles det heller ikke krav på egenkapital. Et forbrukslån uten sikkerhet kan derimot ha en noe høyere rente som følge av dette. Banken tar en større risiko og vil da ha litt større inntekt på det.

For en som skal kaste seg ut i havet av finansierings aktører på markedet finnes det alternativer til dette som hjelper en på veien. Det finnes nå finansierings agenter som har store nettverk av finansierings aktører og forbrukeren trenger da bare forholde seg til en men kan få forslag fra flere og velge det alternativ som passer best.

Hva skiller lånemulighetene

Uansett hvordan, hvis en skal låne penger for å finansiere innkjøp av bil, må en sette seg inn i de forskjellige finansieringene. En finansiering koster alltid penger, og her vil det til at få så bra vilkår som mulig. Et innkjøp av bil kan skille seg mye mellom forskjellige finansierings aktører.

Det finnes og en del forskjeller i hvilken finansiering du velger. Et billån har sine muligheter og klausuler, men et forbrukslån har sine muligheter og klausuler. Skal en f eks kjøpe en bruktbil, eller en bil under 100 000 kroner er det mange som mener at et forbrukslån er det gunstigste valget, mens det med en dyrere bil er mer gunstig med et billån.

*Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,71%, lånebeløp kr kr 100 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 35 914, totalt kr 135 914.